montering tanken

Etiketter: 

 • Detta ämne har 7 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2022-06-03 07:34 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #103321
  Ulf Dietrichson
  Deltagare

   Jag har monterat bort tanken (det gäller en LR 110 TD5 pickup årsmodell 1999) för att ta reda på varför det läcker diesel när jag tankar fullt. Felet är att tankarmaturen har lossnat från tanken.
   Min fråga är nu hur jag monterar tillbaka tanken och skruvar fast tankarmaturen? Det går inte att komma åt ordentligt så man kan skruva tillbaks tankarmaturen. Måste man montera bort flaket för att komma åt?
   Det måste finnas något enklare sätt. Har någon en bra idé?

   #103328
   5552
   Deltagare

    Jag tog ner min tank underifrån och bytte pumpen när den pajade. Råkade även bryta av en ledning så var för siktig med dem.

    #103329

    Det framgår inte om det är påfyllningen eller avluftningen som läckte, men det spelar inte så stor roll. Skruva fast slangarna vid tanken och försök få de i hyggligt rätt riktning. Avluftningen kan vara kite kinkig, den träs upp under flaket ovan ramen, det är lite trångt där. Upp med tanken, akta de fyra plaströren till pumpen, de är sköra och sen det sista så trär du på både påfyllningsslangen och avluftningen på själva tankröret. Du behöver inte lyfta flaket.

    #103355
    Ulf Dietrichson
    Deltagare

     Tack för bra tips!
     Det är monteringen av pumpen (som jag kallar tankarmaturen) som är mitt problem. Det var den som hade lossnat och läckte diesel vid full tank.
     Nu sitter (hänger i sina slangar) pumpen kvar under flaket och tanken har jag monterat bort och rengjort. Nu ska tanken tillbaks och slangar, rör och pumpen ska monteras. Jag har inga större problem med avluftningen eller tankröret. Problemet är att få pumpen rätt i sitt fäste mot tanken så man kan dra åt ringen. Ringen som ska dras åt måste även komma i rätt läge mot tankens ”fästring”. Allt detta ska göras i ryggläge under bilen utan att man ser vad man gör! Gör jag rätt? Eller kan pumpen monteras på tanken innan jag återmonterar tanken (ink. pump)?

     #103361
     Bengt Olofsson
     Deltagare

      det snabba enkla och drastiska sättet är ta vinkelslipen och skär upp ett tillräckligt stort hål i flaket!

      #103363
      Ulf Dietrichson
      Deltagare

       Du kanske har rätt!
       Om jag inte lyckas med montaget liggandes på rygg och famla i mörkret kanske ditt förslag kan vara det rätta.
       Vad säger ni andra om Bengts förslag?

       #103384

       [quote quote=103355]Tack för bra tips! Det är monteringen av pumpen (som jag kallar tankarmaturen) som är mitt problem. Det var den som hade lossnat och läckte diesel vid full tank. Nu sitter (hänger i sina slangar) pumpen kvar under flaket och tanken har jag monterat bort och rengjort. Nu ska tanken tillbaks och slangar, rör och pumpen ska monteras. Jag har inga större problem med avluftningen eller tankröret. Problemet är att få pumpen rätt i sitt fäste mot tanken så man kan dra åt ringen. Ringen som ska dras åt måste även komma i rätt läge mot tankens ”fästring”. Allt detta ska göras i ryggläge under bilen utan att man ser vad man gör! Gör jag rätt? Eller kan pumpen monteras på tanken innan jag återmonterar tanken (ink. pump)?[/quote]

       Pumpen är riktigt kinkig att få dit, tror inte du klarar det med pumpen hängandes i sina slangar och tanken på lösa boliner på väg upp. Antingen lossar du pumpen från slangarna och monterar den innan du lyfter upp tanken, funkar men är lite riskfyllt, knäcker du någon av slangarna har du skaffat dig problem… eller så lyfter du av flaket, jag har gjort det med en god vän, det tar max en timme om man är två. Åtkomsten blir formidabel och du kan även passa på att rostskydda det som man inte kommer åt annars. Eller så tar du upp en lucka i flaket, funkar på en stationsvagn men tråkigt på en pickup tycker jag. Hade det varit min bil hade jag lyft av flaket.

       #103403
       Ulf Dietrichson
       Deltagare

        Tack Per för bra synpunkter!
        Jag lutar åt att följa ditt råd. Dels tycker jag det är fel att såga upp flaket om man kan hitta en annan lösning och dels tipsar du om att man kan förbättra underredsbehandlingen när flaket lyfts av. Dessutom kommer man att få bekräftat att pumpen kommer rätt från början.
        Nu vet jag vad jag ska gör under helgen!
        Jag återkommer med en uppföljning när jobbet är klart!
        Tack för alla fina tips!
        Hälsningar
        Ulf

       Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
       • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.