Årsmötet att vara eller inte vara

Forum MEDLEM Om klubben i allmänhet Årsmötet att vara eller inte vara

  • Detta ämne har 17 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast 2014-07-21 21:57 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #9415
    SLRK Forum
    Administratör

      [Originally posted by hstd035]

      Jag har haft en sak jag har funderat på en längre tid, men inte vetat hur jag skall formulera mig på ett korrekt och diplomatiskt vis så jag gör som jag brukar att bara pladdra ur mig, så får ni andra fylla på med ert tyckande

      Om vi leker med tanken att man "bara" blir tex 40 medlemmar på ett årsmöte, och vi är 1300-1400 medlemmar i klubben,

      Är det verkligen representativt att genomföra olika röstningar då till olika poster då ? Personligen tycker jag inte det, sedan skulle jag gärna vilja se fler kandidater på dom olika posterna ( inte för att jag inte gillar någon men det är alltid trevligare med valmöjligheter dessutom är det roligare som kandidat när man får någon att kandidera emot ) som tex när jag och Pelle stod emot varandra 2010 på Ivö, det var hur spännande som helst.

      Till saken hör att jag tror inte på poströstning

      Vad jag far efter är hur attraherar vi mer folk till träffarna och inte bara "klubbeliten" ( dom som alltid kommer i ur och skur ) jag tror vi måste rikta in oss på familjerna så alla kan komma med och alla har något att göra som passar,

      Och framför allt skall man genomföra ett årsmöte med låg närvaro ? Borde man inte sätta en nivå att under detta närvaroantal kan ej årsmöte genomföras ?

      Vad säger ni ? Nu har jag sagt mitt ( hade tänkt att lägga detta som en motion men väljer den bredare skaran här istället, så det kan ju bli en motion till nästa år istället )

      #9416
      SLRK Forum
      Administratör

        [Originally posted by Janne S.]

        hej!

        Jag är medlem även i http://www.ssa.se/ när man betalt medlems avgifter, får man med första klubbtidningen en fullmakt, man kan ge till en annan medlem som ska besöka årsmötet. kan det vara nåt att tänka på?

        "Alla" börja ju ha e-post i dagens samhälle, varför inte njutja ett digitalt sätt att rösta? app? e-post, funktion på SLRK.org precis som man kollar sitt medlemskap?

        Gör man det lätt tillgängligt så (tror&hoppas) man skulle få bättre urval till beslutsunderlag.

        Har inte läst stadgarna, vad sägs det där om "genomförande rätt" vid lågt deltagade? Finns det inget, kanske dags att t upp det?

        //Janne

        #9417
        SLRK Forum
        Administratör

          [Originally posted by Kjelle]

          Hej…
          Ja..hur gör man?…. Det är samma problem med många föreningar, har varit på ett årsmöte med mitt förra fack…
          En… :? medlem dök upp :D (jag var då styrelsemedlem)… Många har uppfattningen att man kan bli vald till något, det är en orsak till att det är dålig uppslutning. Dålig närvaro riskerar att det bli dålig debatt om viktiga frågor.

          Jag har varit med i klubben länge…och varit på många årsmöten, tycket att det är upp till var och en att åka.
          Ok..jag vet..det är långa reser för många… men det måste spridas så alla någon gång får nära…
          Rösta genom ombud vid val av styrelse och funktionärer tycker jag är Ok.. men då ska valberedningens förslag ligga på hemsidan i god tid.

          Vidare, vem vill och kan ha ett årsmöte med över tusen deltagare??… Inte ens i riksdagen är alla närvarande..
          Har varit på otaliga årsmöten med andra föreningar som jag är/har varit medlem i… ofta dålig närvaro även i små föreningar.
          Jag håller med Janne, det borde komma upp på dagordningen till nästa styrelse, i år kan nog vi inte lösa fråga…

          #343# Kjelle
          :D sm4wwy :D

          #9418
          SLRK Forum
          Administratör

            [Originally posted by #3805 Lup]

            Bra tankar Thomas. Jag tar och babblar på jag med och det här är mina helt egna åsikter.

            Dåligt deltagande på årsmöten är en problemfråga som är aktuell för hela förenings-Sverige. Jag har själv erfarenhet från några föreningar och lite fackligt arbete och tendensen är densamma på många ställen. Varför det är så här finns en uppsjö teorier av och förmodligen är svaret en kombination av en mängd orsaker som t.ex.

            * Brist på tid eftersom dagens familjer går mot hårt styrda organisationer där föräldrarna ska göra karriär och jobba 60 timmar i veckan och dessutom hinna förverkliga sig själva med Yoga eller gå på gym 3 ggr i veckan, regelbundna tjejkvällar/grabbmiddagar osv. Man ska också hinna med att skjutsa barnen till både Karate och Fotboll som de har träning 3 ggr i veckan och tävling varje helg där föräldrarna förväntas stå i kiosken. Att samla familjen och hitta på spontana och roliga aktiviteter gör man på söndagar udda veckor mellan 15.00 och 15.45 innan man ska iväg på den obligatoriska middagen hos mormor.
            Jag raljerar en del men alla känner säkert igen sig.

            * Brist på engagemang eftersom den allmänna attityden går mer och mer mot att JAG är viktigare än VI. Det prioriteras högre att göra saker som gynnar en själv än saker som gynnar en hel grupp även om man själv tillhör den gruppen.

            * Kortsiktighet/Behov av omedelbara belöningar är också en växande faktor. Det är fortfarande möjligt att engagera människor i något som går fort och syns direkt som ett upprop på FB eller skänka pengar till en välgörenhetsgala för barn men det är väldigt svårt att få människor att långsiktigt engagera sig i en förening som arbetar för utsatta barn. I det första fallet ser man samma dag på att det kommit in 20 miljoner kr till något medan i det andra fallet kan man efter 10 år se att de barn man arbetat med vuxit upp, fått en utbildning, fått ett arbete m.m.
            Nu drog jag till med utsatta barn som kanske var lite på sin spets men ni förstår nog vad jag menar.
            Lite mer jordnära exempel är föreningsposter som sekreterare eller kassörer som ofta jobbar år efter år i tysthet i föreningar och bär upp klubben utan att få så mycket uppmärksamhet som den nye tränaren som stormar in ett år men ny taktik, lyfter laget en division och sedan går till en annan klubb året efter. I hela förenings-Sverige är de som kan tänka sig ställa upp för de här långsiktiga arbetena svårare och svårare att hitta.

            Nu spårade jag ur ganska bra men jag ska försöka knyta ihop det hela. Vår klubb har bekymmer med både lågt deltagande på årsmötet (som faktiskt är klubbens högsta beslutande organ) och att det inte alltid är lätt att hitta folk som vill ställa upp och arbeta ideellt vare sig det är en post man blir vald till eller något annat.
            Det här ser ungefär likadant ut i många föreningar och om vi vill satsa på att vända den här kurvan bör vi föreslå till kommande styrelse att börja med ett långsiktigt projekt med t.ex. nätverkande med andra föreningar för att möjligen hjälpas åt att komma på idéer och lösningar.

            När man kommer in på många kandidater och valberedningens arbete är jag lite mer kluven.
            Med ideala förutsättningar får föreningens valberedning en mängd förslag på villiga kandidater med olika bakgrund, från olika delar av landet, till olika poster osv. Valberedningen samtalar sedan med både sittande personer på olika poster och med alla kandidater och sedan gör de ett noga genomtänkt förslag till styrelse och andra poster. De har då tänkt på saker som kandidaternas styrkor så de som föreslås kan komplettera varandra, att förslaget är balanserat kring saker som geografisk spridning, nytänk/historik, köns- och åldersfördelning och många fler aspekter.
            Med ideala förutsättningar är alltså valberedningens förslag långt mer genomtänkt för att föreningen ska fungera än vad ett antal fria kandidater som kommer upp på årsmötet är.
            Som jag ser det är det därför mycket viktigt i vilken förening som helst att de som sitter i valberedningen är väl insatta i klubbens kärnvärden, är bra människokännare och får så bra förutsättningar som möjligt att göra ett bra arbete.

            Jag vet att vår valberedning arbetat mycket med att samla på sig så många kandidater som möjligt och så mycket information de kan. Jag har också tilltro till att de utifrån detta gjort ett gediget arbete att sätta ihop ett förslag till både styrelse och övriga valbara poster.
            Eftersom jag har förtroende till de personer som jag varit med och valt till valberedning och vet att de lagt ner mer tid på att få ihop en bra styrelse till nästa verksamhetsår än vad jag gjort kommer jag att rösta på valberedningens förslag och behöver inga andra kandidater.

            Shit vad långt det blev, hoppas jag inte tråkade ut er för mycket.

            #9419
            SLRK Forum
            Administratör

              [Originally posted by hill]

              Håller med Thomas, måste satsa på familjerna,lägga årsmöte utan dusch möjlighet och riktiga toaletter lockar knapast
              några kvinnor, har tidigare på DO mötena förespråkat detta.
              En app till röstning tycker jag verkar vara en väldigt bra ide, samhället ändras med en rasande fart och jag tror att klubbarna måste följa med i detta om dom ska överleva.

              #9420
              SLRK Forum
              Administratör

                [Originally posted by hstd035]

                Vad jag menar är samma som Janne är inne på,

                Att sätta en gräns att 10% av våra medlemmar skall befinna sig på plats för att ett årsmöte skall vara representativt och ok att genomföra ?

                På så sätt får vi väl alla dra vårt strå till stacken och hjälpas åt att få med medlemmar och deras familjer, jag tror vi får tänka om när det gäller träffar att sommarmötet skall vara en träff där hela familjen kan delta och ha att göra, sedan kan fjälllsafarit vara ett mer "back to basic" eller får man helt enkelt ordna en sådan träff på sitt eget distrikt

                Tyvärr vet jag många i mitt distrikt som inte åker för att det just är en back to basic, jag hade själv inte tänkt åka pga av detta men blev övertalad av andra att om vi hyr en stuga så funkar det ju,

                Annars hade jag hoppat detta året,

                Nu med denna tråden vill jag inte heller förstöra något för distrikt dalarna som troligtvis redan har lagt ner ett jäkla jobb på träffen, men vi skall nog inte ha back to basic på årsmötesträffar,

                Skulle det komma dom vanliga 100-120 bilar som det brukar på övriga träffar på denna back to basic så är jag den första som skall be om ursäkt för min tråd

                #9421
                SLRK Forum
                Administratör

                  [Originally posted by CarlJohan]

                  Bra tråd att dra igång Thomas, det finns mycket att fundera på när det gäller de här frågorna. Demokrati är inte det enklaste. I den organisation jag arbetar röstar under 10% och det har jag svårt att kalla demokratiskt, och i Syd-Korea röstar 104% och det är inte demokratiskt det heller…;-) Vi behöver tänka vidare om detta. Någon sa "Demokrati är inte den bästa styrelseformen, det är den minst dåliga"…..

                  Med vänlig hälsning CJ

                  Sent from my iPad using Tapatalk 2

                  #9422
                  SLRK Forum
                  Administratör

                    [Originally posted by JohanE]

                    hstd035 skrev:Vad jag menar är samma som Janne är inne på,

                    Att sätta en gräns att 10% av våra medlemmar skall befinna sig på plats för att ett årsmöte skall vara representativt och ok att genomföra ?

                    På så sätt får vi väl alla dra vårt strå till stacken och hjälpas åt att få med medlemmar och deras familjer, jag tror vi får tänka om när det gäller träffar att sommarmötet skall vara en träff där hela familjen kan delta och ha att göra, sedan kan fjälllsafarit vara ett mer "back to basic" eller får man helt enkelt ordna en sådan träff på sitt eget distrikt

                    Tyvärr vet jag många i mitt distrikt som inte åker för att det just är en back to basic, jag hade själv inte tänkt åka pga av detta men blev övertalad av andra att om vi hyr en stuga så funkar det ju,

                    Annars hade jag hoppat detta året,

                    Nu med denna tråden vill jag inte heller förstöra något för distrikt dalarna som troligtvis redan har lagt ner ett jäkla jobb på träffen, men vi skall nog inte ha back to basic på årsmötesträffar,

                    Skulle det komma dom vanliga 100-120 bilar som det brukar på övriga träffar på denna back to basic så är jag den första som skall be om ursäkt för min tråd

                    Tänker inte lägga mig i den här tråden men vill bara säga att vi i dagsläget har över 90 bilar och det brukar ju dyka upp några oanmälda…. Men det får tiden utvisa :smt006

                    #9423
                    SLRK Forum
                    Administratör

                      [Originally posted by hstd035]

                      Va bra johan då får jag snart backa på denna tråden :D men vill samtidigt påpeka att det är ingen kritik emot er arrangörer, utan mer kritik mot oss alla som är medlemmar och inte kommer på en sådan viktig träff som årsmötet,

                      Men Målet med tråden är ju hur hittar fler medlemmar till årsmötet ?

                      Hur gör vi för att locka in dom

                      Kan man dra fotostat kopia på sitt körkort och skriva jag röstar på följande och skicka in innan ett visst datum ( under förutsättningar att valberedningens resultat kommer med i rätt utgåva av roverland ? )

                      Vi behöver inte göra det knöligare än det är men att få upp antalen som röstar är viktigt för att få ett rättvis bild

                      Jag har länge efterlyst en inför träffen tidning där följande finns med

                      Balansräkningen
                      Valberedningen
                      Agenda på träffen
                      Dom som är för omval

                      Detta kan ju locka lite med

                      #9424
                      SLRK Forum
                      Administratör

                        [Originally posted by #3805 Lup]

                        Om man får slänga sig med lite siffror från filarkivet.

                        2011 på Waxholm, ca 70 medlemmar på årsmötet, kanske några fler. Jag kan inte hitta det i klartext i protokollet men får fram det av röstsiffror. Mitt minne, om det är något att lita på, säger att det var ca 150 pers på träffen.
                        2012 i Halmstad, 82 medlemmar på årsmötet. Mitt minne säger här att det var 200 pers på träffen.
                        2013 på Frösön, 78 medlemmar på årsmötet. Mitt minne säger att det var runt 100 pers på träffen.

                        Man ska vara försiktig vad man drar för slutsatser av statistik men jag kan nog sticka ut hakan och dra slutsatsen att det är fler faktorer än bajamajor som avgör hur många medlemmar som kommer på årsmötet. Jag har inte gått längre tillbaka för att kunna jämföra t.ex. hur det såg ut för 10 år sedan.

                        Jag håller med Thomas till 100% om att det är ett demokratiproblem att bara 5-6% av klubbens medlemmar kommer på årsmötet men håller inte med om att vi ska sätta någon begränsning. Ett årsmöte med 5% medlemmar är trots allt ett mindre dåligt alternativ än att inte ha något årsmöte alls. Om vi inte kan hålla ett ordinarie årsmöte måste vi omedelbart kalla till ett extra årsmöte som medlemmarna ska åka till enkom utan att det kombineras med en träff och det befarar jag drar ännu färre deltagare. Om det extra årsmötet inte heller kan hållas tror jag det kan vara så illa att föreningen måste upplösas, här är jag inte helt säker på vad lagen säger.

                        Vi behöver arbeta med att locka fler medlemmar till årsmötet men deltagandet har varit lågt länge och det är nog inget vi kan ändra på i ett nafs.

                        #9425
                        SLRK Forum
                        Administratör

                          [Originally posted by hstd035]


                          @mats

                          Tråden är ju till för att förhoppningsvis folk skall kunna komma in med goda idéer som vi kan jobba vidare på, denna tråden behöver ju liksom aldrig bli klar om du hänger med va jag menar

                          Vi kanske kommer fram till att det alltid är järntrusten som åker på träffar och dom andra är inte pass intresserade, men då kanske vi får kika efter andra möjligheter till att få mer röster

                          Så jag håller med dig mats att detta är absolut inget vi vänder över natten,

                          Samtidigt skulle jag vilja säga att vi gnyr ofta på varandra fast vi vill samma saker, och det är ju inte på folket som alltid kommer på träffarna som skall tjaffsa om detta för vi är ju alltid där, och det är ju vi som bryr oss och vill att klubben skall komma vidare och leva mera

                          Men förhoppningsvis är fröet sått ?!

                          #9426
                          SLRK Forum
                          Administratör

                            [Originally posted by karlmark]

                            Bara som jämförelse, som mångårig medlem i HDCS (Harley Davidson Club Sweden) brukar jag delta i vår årliga Internationella Träff som är där vi samtidigt har vårat årsmöte.
                            HDCS har knappt 10000 medlemmar, SLRK ca 1500
                            HDCS har 800 – 2000 deltagare på Internationella, SLRK 100 – 200
                            Precis som SLRK är HDCS uppdelad i distrikt med DO:n, men färre och större distrikt.

                            Min tanke är att jag knappast lär kuska långväga i deffen för en sommarträff enkom ! I samband med semesterresa okej. På hojen kan jag dra iväg till Katisavan över helgen, 4 dagar resa, 2 dagar träff. För mig och många andra Harleyåkare är resan en STOR del av upplevelsen, en resa i bil (oavsett märke och modell) kan aldrig ge mig samma kick !
                            Attraktionerna på Internationella skiftar beroende på vilket distrikt som står som arrangör, slädhundsrace och surströmming i norr, torpedbåtsfärd (och regnväder !) i Stockholm :wink: , bokskogsturer och vikingaslagsmål i Skåne.

                            Det gemensamma för samtliga träffar är att det finns alltid gott om handlare som ställer ut, med träffpriser, både delar, hojar, kläder och annan utrustning man behöver när man reser på hoj. Självklart är klubbshoppen där med hela sortimentet ! Tatuerare m.m. Badmöjligheter bjuds det alltid på. Ett flertal liveband under fredag- och lördagskvällen.

                            OCH det jag märkt mycket tydligt de senaste åren är att just dusch och toa kvaliten avspeglar sig direkt i deltagarantalet !

                            Naturligtvis inser jag att allt inte är direkt överförbart mellan klubbarna, men nog borde någon återförsäljare ha intresse av att visa modellprogrammet, nån handlare att sälja delar och tillbehör, nån campingplats att hyra ut ett par hundra platser på ett bräde ?

                            //Ingemar

                            #9427
                            SLRK Forum
                            Administratör

                              [Originally posted by #3805 Lup]

                              hstd035 skrev:Tråden är ju till för att förhoppningsvis folk skall kunna komma in med goda idéer som vi kan jobba vidare på, denna tråden behöver ju liksom aldrig bli klar om du hänger med va jag menar

                              Jag håller med, eftersom flera som skrivit i den här tråden tillhör de som oftast är med på våra årsmöten skulle det vara väldigt bra att "höra" från medlemmar som inte brukar vara med på årsmötet.
                              Vad skulle få er att välja att komma på mötet?
                              Annan tid på året? Högre standard på boendet? Billigare träff? Kortare resa? Gratis brakmiddag efter mötet? Kortare träff? Längre träff? . . .

                              #9428
                              SLRK Forum
                              Administratör

                                [Originally posted by Morris Wilks]

                                Allting förändras med åren, titta bara i spegeln.
                                Har varit, och är fortfarande, en av de större märkesklubbarna trogen sedan snart 40 år.
                                Den klubben förlägger sina årsmöten till olika landsdelar, liksom SLRK gör. Och det är bra, trevligt och rättvist.
                                Årsmötena förläggs numera till första delen av juni, till stor del för att tillmötesgå "camparna" = ungdomen.
                                Själv fick jag nog av att tälta då jag gjorde lumpen på ett infssbatteri som turnerade runt om landet och lärde infanteristerna att artilleriet var det bästa vapenslaget att samarbeta med.
                                För att återknyta till årsmöten och klubbar så förlades, och förlägges fortfarande, årsmötena till någon plats med stor tillgång till hotell och/eller vandrarhem – men med även möjlighet till camping i omedelbara närheten.

                                För att ta några exempel:
                                Långholmen -06
                                Sätra Brunn -99
                                Svartå Slott -83, då jag fick äran att arrangera klubbens 25-årsjubileum.

                                Jag har även deltagit i ett mindre antal s k världsmöten.

                                Men jag har alltid då valt att bo på hotell av bekvämlighetsskäl.
                                En gång bodde jag i en grotta då klubben hyrt Stenåldersbyn i Skåne någonstans.

                                Klubben har nästan alltid haft loppis och även bjudit in hugade säljare av märkesrelaterade delar och tillbehör.

                                Förmodar att det inom alla klubbar finns en "inre krets" bestående av medlemmar sedan urminnes tider och som känner varandra och bildar kotterier.
                                Inte lätt att slå sig in i den gemenskapen.

                                Vad jag vill ha sagt är att är nästintill omöjligt att tillfredsställa allas önskemål på närhet, bekvämlighet, prisbillighet m m.

                                När SLRK förlägger sina årsmöten till "bekvämlighetsinrättningar" såsom hotell/slott etc i Sveriges demografiska medelpunkt, då genomsnittligt flest medlemmar har bekvämt reseavstånd, då kommer även jag.
                                Det är skönt med en egen kuppe med egen toalett och dusch.

                                :smt006

                                #9429
                                SLRK Forum
                                Administratör

                                  [Originally posted by Fredrik T]

                                  Man kan skicka ut en intresseanmälan på vad folk vill göra på en träff. vad vill dom ha ut av det? Hur många dagar ska det vara och hur vill man bo. Som det är nu och på alla träffar så kan man tro att man måste köra offroad. Det kan avskräcka många som bara kör i stan. Måste träffen vara i semestertider?
                                  Det finns några som inte åker för att det är back to basic samtidigt så har det blivit lite för bekvämt för att folk ska åka. Har fått frågan från en medlem om det alltid måste vara bekvämt boende. Nu var det för långt för honom att åka i år. Själv har jag inte gjort en anmälan då tiden har runnit iväg och har bara mig själv att skylla.

                                  Skicka ut ett brev om tid för årsmötet till alla medlemmar som ett komplement till tidningen och hemsidan. Hur många är det som läser mer än en gång eller läser över huvud taget?

                                  Tillåt att man kan komma i en icke bil om man inte har en fungerande Landrover för tillfället för dom som vill. Det var ett stort motstånd för det när årsmötet var i Halmstad och då åkte jag ner enbart för att träffa goa vänner över dagen och vara med på mötet. Missade en bra träff och ett bra nära tillfälle för att umgås med trevligt folk som jag inte träffar annars.

                                  Det är alltid svårt att få ett bra deltagare antal i förhållande till medlemmar i allt.

                                  Min tankar en sen kväll.

                                Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
                                • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.